Tvisten etter årets lønnsoppgjør behandles i Rikslønnsnemnda
I dag klokken ni kom tvisten mellom staten som arbeidsgiver på den ene siden og Unio og Akademikerne på den andre opp i Rikslønnsnemnda.
Som kjent gikk Unio og Akademikerne ut i streik på forsommeren etter at staten fremla et ultimatum under mekling, som de to hovedsammenslutningene forkastet. Streiken endte etter kort tid med tvungen lønnsnemnd, og saken havnet derved hos Rikslønnsnemnda.
Kort fortalt dreier konflikten seg om at staten ønsker samme hovedtariffavtale for alle hovedsammenslutningene, som gir sentral lønnsfordeling, mens Unio og Akademikerne ønsker å videreføre sine separate avtaler, som gir lokal lønnsfordeling.
Unio og Akademikerne mener avtalene de har i dag, gir mer fleksibilitet og kan bidra til en bedre lønnsutvikling for ansatte med høyere utdanning i staten, enn en avtale som gir sentral fordeling.
Det er Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet som representerer staten i nemnda.
Ifølge Unio er det usikkert hva utfallet blir. «Rikslønnsnemnda legger vanligvis Riksmeklerens skisse til grunn for sin avgjørelse, men i dette tilfellet kom aldri mekleren med noen skisse», skriver de på sine nettsider.
De skriver videre at de stiller spørsmål ved habiliteten til to av nemndas medlemmer, nemlig statens personaldirektør og leder av LO Stat, da de «har direkte interesse i utfallet av saken».
Kjennelse i saken er ventet etter behandlingen av LOs sak i Rikslønnsnemnda 15. november. LO gikk inn i frivillig lønnsnemnd etter årets oppgjør.
Se også hva Unio skriver om saken i dag.