Tariffoppgjøret 2024
Rikslønnsnemda behandler Unios statsoppgjør 7. november
– Jeg har troen på at det skal gå vår vei, sier Unios stats forhandlingsleder Guro Elisabeth Lind.
Siden 2016 har Akademikerne hatt en egen hovedtariffavtale i staten. I 2022 sluttet Unio seg til Akademikernes avtale etter at de gikk ut av samarbeidet med LO og YS. Staten har i likhet med LO og YS ytret et ønske om å samle alle foreningene under én avtale, mens Unio og Akademikerne har insistert på å opprettholde dagens modell. Avtalen til Unio og Akademikerne innebærer blant annet at alle lønnstillegg skal fordeles lokalt ved den enkelte virksomheten. Under årets oppgjør gikk Unio og Akademikerne til streik på dette spørsmålet, men ble tatt i tvungen lønnsnemd.
Før Unio ble en del av hovedtariffavtalen med Akademikerne, var opplevelsen at man hadde en lønnspolitikk som over tid hadde gitt statsansatte med høyere utdanning en dårlig lønnsutvikling sammenliknet med høyt utdannede i privat sektor og statsansatte med kort utdanning. Med dagens tariffavtale har man evnet å snu denne negative utviklingen.
Rikslønnsnemdas sammensetning
Unio tok regjeringens avgjørelse til etterretning, men påpekte samtidig at Rikslønnsnemndas sammensetning må endres for å få en nøytral og uavhengig behandling.
Rikslønnsnemnda er sammensatt av tre faste nøytrale medlemmer. Det har Unio ingen innsigelser mot. Det Unio har reagert på er at de to medlemmene som representerer arbeidslivets parter i nemnda, er LO stats leder og statens personaldirektør. De har riktignok ikke stemmerett, men talerett.
– Vi forutsetter at Rikslønnsnemnda selv vurderer sin egen habilitet slik at nemnda kan behandle saken nøytralt og rettslig gyldig, kommenterer Unios forhandlingssjef Klemet Rønning-Aaby.
Akademikernes sak behandles samtidig som Unio.
LO stats medlemmer stemte nei i uravstemningen
LO stat aksepterte statens tilbud i meklingen, men statens medlemmer stemte nei i uravstemningen. I stedet for å ta medlemmene ut i streik, ba LO om at Rikslønnsnemnda løser tvisten. Denne saken behandles i Rikslønnsnemnda den 15. november.
Du kan lese mer om denne saken på unio.no
Her finner du alt om årets tariffoppgjør