Figuren over illustrerer overheng etter et lønnstillegg på kr. 12.000 pr. 1.7
Virkningsdato for tillegget er avtalt til 1. juli, hvilket innebærer at for året 2020 vil kr. 6.000 utbetales. For det påfølgende året vil hele tillegget på kr. 12.000 utbetales.
Overhenget gir dermed uttrykk for den lønnsveksten som vil komme i det påfølgende året selv om det ikke gis lønnstillegg.
Lønnsoverhenget utgjøres av det antall måneder tillegget ikke ble gitt i reguleringsåret 2020. I eksemplet tilsvarende 6 måneder.
Eksemplet gir en prosentvis økning for hele tillegget: 12 000/400 000 = 3%
Med virkningsdato 1.7. tilsvarer tillegget for 2020: 6 000/400 000 = 1,5%
Lønnsoppgjøret 2020 gir i dette tilfellet 1,5% i friske midler.
I gitte eksemplet blir overhenget slik: 3 %/12 mnd x 6 mnd = 1,5%
Lønnsoppgjøret 2020 gir i dette tilfellet et lønnsoverheng på 1,5% for 2021. Overhenget blir i eksemplet en del av totalrammen for 2021 oppgjøret.
Glidning - Lønnsglidning
Lønnsglidning defineres som: Forskjellen mellom den lønnsveksten som er avtalt i et lønnsoppgjør, og den som faktisk blir realisert (målt i ettertid). Faktorer som påvirker lønnsglidningen er lønnstillegg som gis utenom oppgjøret, endring i alderssammensetning, opprykk på ansiennitetstiger, avgang og nyansettelser der ny og gammel lønn avviker samt organisasjonsmessige endringer. Innenfor Spekter Helse beregnes glidningen etterskuddsvis, og får først innvirkning på oppgjøret året etter at den faktisk har skjedd.
Glidning vil dermed kunne belaste totalrammen for det påfølgende året – på samme måte som overhenget vil gjøre det.
Totalrammen for et lønnsoppgjør
Når resultatet og rammen for oppgjøret foreligger, så beskriver ikke den prosentvise rammen for oppgjøret nødvendigvis hva den enkelte får i prosentvis lønnsøkning. Dette er fordi f.eks. generelle tillegg kan være prosentvis forskjellig fra økninger på minstelønnstiger, som igjen vil kunne være forskjellig fra det som er oppgitt som totalrammen for oppgjøret.
Videre som beskrevet er rammen sammensatt av mange elementer, der noen elementer kan medføre «fratrekk» i totalrammen i det året en forhandler. Elementene som går til «fratrekk» betegnes som overheng og glidning. Overheng og glidning belaster rammen i det det er tillegg som er gitt året før og som gir en lønnsøkning i det påfølgende året.
Totalrammen for et lønnsoppgjør vil dermed kunne skisseres og listes slik, i en ikke uttømmende liste:
Tillegg på minstelønnstigene – omregnet til en gitt %
Tillegg for kveld/natt - omregnet til en gitt %
Et generelt tillegg til alle - omregnet til en gitt %
Ulike fag og kompetansetillegg - omregnet til en gitt %
Et generelt tillegg til lang ansiennitet - omregnet til en gitt %
Lønnsoverheng – i en gitt %
Glidning – i en gitt %
En summering av de ulike elementene i overstående eksempel vil resultere i totalrammen for et gitt oppgjør.
I en slik oppsummering vil de enkelte elementene ofte være innbyrdes forskjellige i %, men som da samlet utgjør totalrammen for oppgjøret.
Totalrammen for oppgjøret sier dermed ikke noe om hva den enkelte får i lønnsøkning som følge av oppgjøret.
I et eksempel vil den enkelte kunne få lønnstillegg som følge av regulering på de ulike trinnene på minstelønnstigene, men samtidig ikke et generelt tillegg for de med lengre ansiennitet. Prosentvis vil disse tilleggene kunne være innbyrdes forskjellige samt at de vil avvike fra totalrammen for oppgjøret.
Reallønn
Reallønn er den mengde varer og tjenester en lønnsmottaker kan kjøpe for sin lønn.
Reallønnen kan ikke angis med et absolutt mål, men man kan tilnærmet beregne endringer i reallønnen. Det kan man gjøre ved å sammenlikne utviklingen i den nominelle lønnen, altså den lønnen som oppgis i kroner og øre, med for eksempel en konsumprisindeks som gir uttrykk for endringer i prisene på de varene som lønnsmottakerne kjøper.
Dersom lønnen stiger sterkere enn konsumprisindeksen, vil reallønnen øke, mens den omvendt vil synke dersom konsumprisindeksen stiger sterkere enn lønnen. Øker reallønnen betegnes dette som reallønnsvekst, synker den betegnes det som en reallønnsnedgang. Disse begrepene er sentrale i tariffoppgjøret og er et uttrykk for hvordan verdien av lønnen din utvikler seg.