Full krise i National Health Service (NHS)
Mangel på helsepersonell, sprengt kapasitet og uforsonlige arbeidskonflikter preger det britiske helsevesenet. Som en solidaritetsmarkering har Unio sendt en støtteerklæring til de britiske fagforeningenes kamp mot begrensninger i streikerettigheter.
Situasjonen i det britiske helsevesenet er svært alvorlig.
Det er over 130.000 ledige stillinger i det nasjonale helsevesenet NHS. Over 160.000 i omsorgssektoren. Pasienter ligger i korridorer og enkelte legges rett på gulvet.
I romjula slo ventetiden alle tidligere målte rekorder.
Over 40 prosent av ambulansene i England ventet minst en halv time for å få gitt fra seg pasienter til akuttbehandling.
Helsepersonell lider i forsøket på å sikre forsvarlig behandling for flest mulig, og pasienter dør i påvente av behandling.
Kritisk
På sosiale medier forteller folk som sier de jobber i helsevesenet, at de bryter sammen i gråt. Under emneknaggen #NHSOnLifeSupport beskriver anonyme leger at de må velge hvem som skal få den neste ledige plassen og dermed få leve, og hvem som ikke får plass og må dø, ifølge NRK.
Det mangler utstyr, det mangler folk.
Statsminister Rishi Sunak lover å kutte ned på de lange ventelistene. Over 7 millioner briter venter på behandling.
– Ventelistene skal ned og folk skal få den behandlingen de trenger raskere, har Sunak sagt, ifølge NRK.
Situasjonen har flere forklaringer.
Mangel på helsearbeidere. Ferdigbehandlede pasienter opptar sykehusplasser. Ekstraordinært mange covid- og influensapasienter. Streiker.
Mandag annonserte helseminister Steve Barclay at regjeringen går til akuttinnkjøp av tusenvis av sykehjemsplasser for å flytte ferdigbehandlede pasienter dit, ifølge NRK. Ifølge Sky News sier han at det er hundre ganger så mange influensapasienter innlagt i år som i fjor.
Det settes også opp midlertidige brakker på parkeringsplassene for å gi folk behandling der.
Kapasiteten er sprengt.
Streik
I løpet av 2022 har det vært lange og mange streiker i Storbritannia. Januar ble preget av nye streiker.
Jernbaneansatte, lærere, sykepleiere, transportarbeidere og postansatte er blant gruppene som er eller har vært i streik. Også britiske radiografer har streiket.
I dag mobiliseres det til nye protestaksjoner i hele Storbritannia.
Opp mot en halv million arbeidere i Storbritannia er ventet å gå ut i streik i det som kan bli landets største streikedag siden 2011.
Det er i hovedsak lærere og togførere som legger ned arbeidet, i tillegg til blant annet grensekontrollører ved flyplasser og havner, ifølge NRK.
Dagen i dag vil med det preges av tusenvis av stengte skoler, innstilte togavganger og lange køer i pass- og tollkontrollene, skriver The Guardian. Myndighetene advarer befolkningen om «betydelige lammelser» av deler av samfunnet.
Arbeiderne krever høyere lønn i møte med Storbritannias levekostnadskrise og skyhøye inflasjon. Ansatte i en rekke sektorer, både offentlig og privat, har i månedsvis hatt regelmessige streikedager ettersom både myndighetene og arbeidsgivere står fast på å ikke innfri lønnskravene.
For å sette en stopper for streikebølgene, har den britiske regjeringen nå lagt fram et lovforslag som begrenser streikeretten for flere yrkesgrupper – de fleste innen offentlig sektor. Fagorganiserte demonstrerer mot regjeringens forslag om å begrense streikeretten, og kjemper for anerkjennelse av grunnleggende arbeidstakerrettigheter og medbestemmelse.
I den anledning har Unio sendt en støtteerklæring til den britiske fagbevegelsen.