KI i bildediagnostikk

Foto: Elisabeth Norridge

Ringen sluttet på Ahus

De begynte på to mindre sykehus, nå er også Ahus på Lørenskog i gang med KI-basert beslutningsstøtte på skjelettrøntgen.

Publisert Sist oppdatert

Vi gleder oss til at hele Ahus samlet bruker dette verktøyet til å finne frakturer.

 – Endelig er det Nordbyhagens tur! sa Nina Rolland Krogh, leder ved Bildediagnostisk avdeling på Ahus da de 1. april markerte at Ahus’ hovedsykehus på Nordbyhagen på Lørenskog offisielt tok i bruk KI-applikasjonen Gleamer Boneview, som ifølge sykehusets nettsider er trent til å finne brudd, væske i ledd, ledd som er ute av stilling og beintumorer på pasienter helt ned til to år.

– Vi tjuvstartet KI-reisen med Ski i oktober, så kom Kongsvinger etter i februar, og nå er vi altså her.

– Vi ville skaffe oss litt erfaring før vi tok det i bruk på det største sykehuset. Det er her vi har flest pasienter, og her forventer vi best effekt og flest gevinster, og vi gleder oss til at hele Ahus samlet bruker dette verktøyet til å finne frakturer, sa hun videre og fortsatte:

Det er gøy for radiografene å ta det i bruk, og at de kanskje må overprøve KI innimellom, for det må de også av og til.

– Dette er til hjelp for pasientene først og fremst, som slipper å vente så lenge på svar, og det er gøy for radiografene å ta det i bruk, og at de kanskje må overprøve KI innimellom, for det må de også av og til.

– Og det er gøy for ortopedene og bruddsykepleierne som får bruke dette og være en del av det som skjer i fremtiden.

Hun minnet de fremmøtte på at de jo er blitt pålagt at KI skal inn i helsevesenet, og sa at dette bare er begynnelsen på implementeringen av KI i bildediagnostikk på Ahus:

– Nå tar vi i bruk denne algoritmen, så fortsetter vi med å innføre andre som vi ser har en nytteverdi etter hvert.

En stor del av et sånt arbeid er å kartlegge arbeidsflyten før og etter.

– Våre radiologer må likevel se på bildene – enn så lenge. Vi håper etter hvert at det skal vi få slippe, at KI blir så bra og sikker og at jussen også understøtter dette, fortsatte Krogh.

Omfattende kartlegging

Vidar Diebels-Larsen, prosjektleder og KI-rådgiver på Ahus, sa litt om prosessen på veien til implementeringen:

– En stor del av et sånt arbeid er å kartlegge arbeidsflyten før og etter, hvor kan gevinster hentes ut, hvor må man ha en såkalt endringsledelse, og hvordan kan man få dette til å fungere best mulig og kommunisere det ut til de som er involvert? sa han og la til:

Radiologene skal fortsette å beskrive bildene, så får vi se hva lovverket på sikt eventuelt sier når det gjelder autonomi innenfor KI.

– Da kreves det god kommunikasjon mellom dem det gjelder, som skal få ny arbeidsflyt; og her på AOP (den ortopediske poliklinikken på Ahus, red.anm.) og akuttmottaket har det vært et strålende samarbeid fra dag én.

Også han kom inn på radiologens rolle:

– Radiologene skal fortsette å beskrive bildene, så får vi se hva lovverket på sikt eventuelt sier når det gjelder autonomi innenfor KI, foreløpig er vi et stykke unna det.

– Større enn vi innser

– Dette har vi ventet på veldig lenge, og dette er egentlig en større dag enn det vi innser her og nå, sa Inge Skråmm, direktør ved Ortopedisk klinikk på Ahus.

Dette er egentlig en større dag enn det vi innser her og nå.

– Gevinstene er kanskje ikke så åpenbare nå, men de kommer til å bli veldig synlige både for pasientene og for de som jobber med dem.

– Og det blir synlig på sikt med tanke på det vi allerede jobber med, nemlig oppgavedeling, sa han med henblikk på det de to foregående talerne sa om KIs autonomi og at de håper bildene ikke skal innom radiolog i fremtiden, men vurderes av radiograf, og at radiografen kan agere ut fra KIs svar og eget blikk.

CT thorax neste

Radiograf og leder ved Seksjon for konvensjonell røntgen og ultralyd, Valgerdur Bjarnadôttir, sier det er spennende for radiografene at de får nye oppgaver som følge av KI-implementeringen. Foto: Tone Rise

– Med innføringen av dette verktøyet har vi fått en helt ulik arbeidsflyt enn tidligere, og det krever godt samarbeid og interesse hos absolutt alle, så det tar litt tid å få inn, sa Nina Rolland Krogh til radiograf.no etter den formelle markeringen.

– Du nevnte neste KI-verktøy i talen din, vet du hva det blir?

– Beslutninsgstøtte på CT thorax, det skjer etter planen til høsten.

Valgerdur Bjarnadôttir er leder ved Seksjon for konvensjonell røntgen og ultralyd og ansvarlig for skjelettlaben der de nå har tatt i bruk den nye algoritmen.

– Hva blir mest spennende for radiografene med dette?

– At de får svar veldig raskt, og på sikt at de ved negativt funn sender pasienten hjem.

– Ved funn sendes pasienten i dag videre i systemet, men før ble ingen sendt hjem uten at de måtte innom bruddsykepleier, sier Bjarnadôttir, som selv er utdannet radiograf.

– Et kjempepotensial!

Fagradiograf Mikael Oseberg gleder seg over at de er i gang med å bruke den KI-baserte beslutningsstøtten på Ahus Nordbyhagen. Foto: Tone Rise

Mikael Oseberg, fagradiograf, også han ved Seksjon for konvensjonell røntgen og ultralyd, har sittet i arbeidsgruppen som startet sitt arbeid i mai i fjor forut for Ski, som altså var første avdeling ut i oktober, og som radiograf.no omtalte da.

Oseberg har status som superbruker.

– Hva innebærer det?

– At jeg er en kontaktperson som kan bistå når noen trenger hjelp. Og at jeg er involvert i selve opplæringen av radiografene.

– Alle som jobber på Seksjon for konvensjonell røntgen og ultralyd, enten de er på den ortopediske akuttpoliklinikken eller på de andre røntegnlabene våre, skal kunne bruke denne applikasjonen.

Bildene anonymiseres og sendes fra PACS-et hos dem til en skyløsning hvor de analyseres ved hjelp av kunstig intelligens og så sendes tilbake til dem. Dette skal ta et drøyt minutt. De blir ikke lagret noe sted utenfor Ahus, og ingen pasientopplysninger går ut av huset. Når de får svar, er bildene merket med «positivt», «usikkert» eller «negativt» med tanke på funn.

KI er kommet for å bli, og det vil ikke erstatte oss, men det vil kreve at vi utvikler oss og blir enda mer faglig sterke som profesjon.

– Det er et kjempebra støtteverktøy for oss som radiografer, og det har et kjempepotensial! sier Oseberg.

Han er ikke redd for at KI skal gjøre radiografene overflødige.

– KI er kommet for å bli, og det vil ikke erstatte oss, men det vil kreve at vi utvikler oss og blir enda mer faglig sterke som profesjon, sier han og legger til:

– Vi må fortsatt ta gode bilder, men med dette verktøyet vurderer vi dem selv.

– Det er veldig spennende endelig å ta det i bruk!

 

 

 

Powered by Labrador CMS