Eksponert
Ny episode av Eksponert: Fagkurskatalogen 2025 og Kompetansekompasset
Medlemmer av Unio-forbundene er landets mest positivt innstilte arbeidstakere til å videreutdanne seg på universitets- og høyskolenivå. Forhandlingssjef i Norsk Radiografforbund, Carl Christian Grue Solberg, mener dette er representativt for norske radiografer og stråleterapeuter.
Podkasten i sin helhet kan du høre her
- For Unio som hovedsammenslutning og for oss forbund som organiserer medlemmene tenker jeg at dette er veldig gode nyheter. Det underbygger den kunnskapsvennlige og utviklingsorienterte politikken vi i Norsk Radiografforbund og de andre Unio-forbundene legger til grunn for vårt arbeid, understreker Grue Solberg.
- I et så høyteknologisk og spesialisert arbeidsliv som det norske, er norske virksomheter helt avhengige av tilgang på høykompetent arbeidskraft for å drive og videreutvikle sine tjenester. På samfunnsnivå er det svært positivt at norske arbeidstakere ønsker å lære også etter endt utdannelse, understreker Grue Solberg.
Positive medlemmer
Unios medlemmer er ifølge kompetansekompass-undersøkelsen landets mest kunnskapstørste.
- Det gleder vi oss naturligvis over. Av de over 5000 spurte tillitsvalgte fra Unio, Akademikerne, LO og YS samt NITO og Norges Farmaceutiske forening er Unio-medlemmene med klar margin de med størst interesse for videreutdanning. Mitt inntrykk er at dette er representativt for norske radiografer og stråleterapeuter, som ofte befinner seg i yrker med høye krav til både formell kunnskap og teknologisk innsikt, påpeker forhandlingssjef i Norsk Radiografforbund, Carl Christian Grue Solberg.
- Det samme bildet tegner seg hva angår kortere kurs. Hele 8 av 10 tillitsvalgte i Unios forbund svarer at det er svært stor eller ganske stor interesse for etterutdanning på arbeidsplassen, legger han til.
Viktig kompetansepåfyll
Forhandlingssjefen påpeker at kunnskap og kompetansepåfyll i seg selv er meningsfylt og viktig for den enkelte arbeidstaker, men også av avgjørende betydning for det samfunnet i stort.
- I et så høyteknologisk og spesialisert arbeidsliv som det norske, er norske virksomheter helt avhengige av tilgang på høykompetent arbeidskraft for å drive og videreutvikle sine tjenester. På samfunnsnivå er det svært positivt at norske arbeidstakere ønsker å lære også etter endt utdannelse, understreker Grue Solberg
- Automatisering, digitalisering og robotisering gjør at enkelte funksjoner og jobber forsvinner, men nye kommer til. Dette gir bedre tjenester, mer meningsfulle arbeidshverdager og bedre ressursutnyttelse på samfunnsnivå. Derfor er det en stor styrke for det norske samfunnet at viljen til etter- og videreutdanning er stor, det gjør oss omstillingsdyktige.
Forhandlingssjef Carl Christian Grue Solberg
- Ny teknologi, nye produkter og løsninger endrer måten vi jobber på, men vi i forbundet ser ikke det som en trussel. Siden den industrielle revolusjon har samfunnet vært i hyppig utvikling, men i etterkant av introduksjonen av en ny teknologi har alltid konklusjonen vært at behovet for arbeidskraft er vedvarende, legger han til.
- Automatisering, digitalisering og robotisering gjør at enkelte funksjoner og jobber forsvinner, men nye kommer til. Dette gir bedre tjenester, mer meningsfulle arbeidshverdager og bedre ressursutnyttelse på samfunnsnivå. Derfor er det en stor styrke for det norske samfunnet at viljen til etter- og videreutdanning er stor, det gjør oss omstillingsdyktige, konkluderer han.
Fagkurskatalogen 2025
Denne uken introduseres den nye fagkurskatalogen.
Her foreligger oversikten over forbundets tilbud om fagkurs for 2025, et etterutdanningstilbud forbudet over tid får mange positive tilbakemeldinger på og er veldig stolte av.
I anledning fagkurskatalogen og kompetansekompasset har forbundet ved fagsjef Håkon Hjemly, fagutviklingsleder Hans Flaata og forhandlingssjef Carl Christian Grue Solberg satt seg ned ved spaker og mikrofoner for å spille inn en episode av podkasten Eksponert. Fagkursagent og produktspesialist MR i Siemens, Rolf Svendsmark, og IKT-radiograf i Helse Nord IKT, Ingunn Skjervold, gjestet podkasten og bidro til innspillingen.
Podkasten i sin helhet kan du høre her
Her finner du Kompetansekompasset