Ventetidsløftet

Helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre og statsminister Jonas Gahr Støre.

Støre og Vestre lover mer penger til sykehusene og kortere ventetider!

2. oktober var det invitert til pressetreff på Rikshospitalet, hvor temaet var Ventetidsløftet og hvordan regjeringen skal få ned ventetider til behandlinger i sykehusene våre.

Publisert Sist oppdatert

Det kom som ventet en del lekkasjer fra statsbudsjettet som legges frem 7. oktober, blant annet at Regjeringen vil bevilge 5.5 Milliarder mer til sektoren enn hva man foreslo i saldert budsjett for 2024.

Økningen er i følge Vestre og Støre historisk høy og ambisjonene er at ventetidene skal ned fra dagens nivå på over ca 80 dager til rundt 60 som var nivået før pandemien. Dette omtales av flere som ett ambisiøst mål og Vestre fikk flere spørsmål om hvordan man i praksis skal få gjennomført dette. Her ble det blant annet svart at man må benytte økte bevilgninger til å styrke grunnbemanningen, samt se på hvordan man kan jobbe smartere.

Han sa også at en sentral del av Ventetidsløftet er bedre ansvars- og oppgavedeling. Vestre nevnte også muligheter for å ha lengre åpningstider og la de som ønsker det få jobbe mer, samt utnyttelse av støtteverktøy med Kunstig intelligens. Her viste han også til det vi ser allerede god utnyttelse når det gjelder bildediagnostikk, og digitale løsninger for brukerstyrte poliklinikker, og avviste at helsepersonell skal jobbe enda raskere.

Etter at riksmediene hadde fått sine intervjuer var Vestre også tilgjengelig for en prat om radiografers potensiale og radiografforbundets ønske om å bidra til gode løsninger. Dette ble godt mottatt av Vestre og han virket å være godt kjent med våre medlemmers viktige og sentrale rolle i bildediagnostikk og kreftbehandling, og nevnte også ett ønske om å etablere arbeidsgrupper på ulike fagområder hvor det ville være naturlige at vi deltar.

Så får vi se hva mer penger og gode løfter fører med seg i praksis. NRF er i alle fall klare med våre innspill og vilje til å bidra. Vi har lenge pekt på behov for økt grunnbemanning for våre grupper, de er i stort sine egne vikarer og mulighetene for å jobbe mer for å ta unna køer er derfor begrenset.

Powered by Labrador CMS