
NRF: forbundsleder Bent Ronny Mikalsen, fagsjef Håkon Hjemly og kommunikasjonsleder Elisabeth Norridge.
Positivt møte med Kreftforeningen i dag
NRF tok initiativ til et møte med Kreftforeningen for å diskutere felles interesser innen kreftdiagnostikk- og behandling.
Nasjonal kreftstrategi
Møtet handlet blant annet om Nasjonal kreftsstrategi 2025-2030 - felles innsats mot kreft, nye screeningprogrammer innen lunge- og prostatakreftscreening, samt utvidelse av mammografiprogrammet, pakkeforløpene og ventetidsløftet.
Innledningsvis i møtet stilte Kreftforeningen det betimelige spørsmålet: Hva er de viktigste flaskehalsene? Svaret fra NRF var klart: Det er mangel på radiografer og stråleterapeuter, dekning av nukleærmedisin er for lav og vi mangler videreutdanning på nukleærmedisin.
Nuklærmedisin
Nukleærmedisin er en viktig modalitet i både kreftdiagnostikk og behandling, og tilbudet må rustes opp i Norge. PET/nukleærmedisin forandrer behandlingsregimene for en stor del av pasientene, dette er en særs viktig undersøkelse for svært mange kreftpasienter. Det er etisk svært problematisk at vi i Norge har for dårlig dekning på denne type undersøkelser. Skal vi lykkes med kreftstrategier må mange flere pasienter tilbys slik utredning.
Videreutdanning
Det er et stort behov for videreutdanning i nukleærmedisin, for å øke kompetansen innen dette fagfeltet og for å kunne ruste opp tilbudet i fremtiden. Det jobbes med en videreutdanning ved Universitet i Tromsø, men den er ikke på masternivå.
Mangel på radiografer og stråleterapeuter
Dette vil ha innvirkning på sykehusenes evne til følge pakkeforløpene og innfri kravene i ventetidsløftet. Det kom frem i møtet at Helsedirektoratet evaluerer i disse dager pakkeforløpene, og at det vil komme en rapport fra evalueringen snart.
Screeningprogrammene
Kreftforeningen er en forkjemper for screeningprogrammene, og de venter blant annet på en rapport om lungescreeningprogrammet som er lovet ferdig i mars 2026. Mammografiprogrammet er også vurdert utvidet, og nylig kom det en helseøkonomisk analyse om utvidelse av mammografiprogrammet.
Det etterlyses en langtidsplan for helse, som tar for seg helheten av alt som skal til for å levere gode helsetjenester og innfri kravene i kreftstrategien. Herunder helsebygg, medisinsk utstyr, programvare, utdanning og kompetanse, med andre ord et helseforlik.