Forhandlingssjef Carl Christian Grue Solberg.

Ønsker å gjenoppta IA-forhandlingene

Til tross for mye støy rundt håndteringen av det høye sykefraværet og den mye omtalte IA-avtalen ønsker Unio å få avtalepartene tilbake til forhandlingsbordet for å sikre en videreføring av avtalen.

Publisert Sist oppdatert

IA-avtalen

Avtalen om et mer inkluderende arbeidsliv (IA-avtalen) er en avtale som tar sikte på å bidra til høy sysselsetting gjennom å forebygge sykefravær og frafall fra arbeidslivet. Avtalen er et samarbeid mellom myndighetene og partene i arbeidslivet.

IA-avtalen har siden 2001 rammet inn arbeidet med å redusere sykefraværet. Avtalepartene kunngjorde i desember at de ikke hadde lykkes å komme til enighet om en videreføring av avtalen, hvilket betyr at vi per dags dato ikke har noen aktiv gjeldende IA-avtale.

Avtalen har siden opprettelsen inneholdt en rekke ulike tiltak. Den har blant annet konstatert at gjeldende sykepengeordning skal videreføres med mindre alle parter er enige om endringer, hvilket i praksis har stengt for anledningen til å endre sykelønnsordningen. 

Det har de siste ukene vært mye diskusjon med høy temperatur om avtalen, den videre prosessen og hva som skal til for å samle partene rundt forhandlingsbordet igjen.

Kilde: regjeringen.no 

Da IA-forhandlingene brøt sammen i starten av desember, ble det klart at Norge stod uten avtale fra nyttår. Siden den gang har diskusjon og uenighet omhandlende forhandlingene og avtalen preget mediebildet.

Ingen avtale 

Diskusjonen har tidvis vært opphetet, og det har forhandlingssjef i Norsk Radiografforbund, Carl Christian Grue Solberg, forståelse for.

-For det første er det første gang på mange år vi står uten en IA-avtale. Uvante situasjoner og fravær av stabilitet gir alltid litt spissere fronter. For det andre berører diskusjonen sykelønnsordningen. Dette er et viktig gode for mange arbeidstakere, poengterer han. 

-For det tredje representerer det en stor kostnad for storsamfunnet og for virksomhetene, så både myndighetene og arbeidsgiverne har i likhet med arbeidstakerne stor interesse av å påvirke utformingen av ordningen, legger Grue Solberg til.

LOs fremtreden trekkes frem som en hovedgrunn til at forhandlingene strandet. LO skal ha gått inn i forhandlingene med et ultimatum om at sykelønnsordningen måtte fredes i fire nye år dersom det skulle være et poeng å forhandle, et ultimatum en samlet arbeidsgiverside ikke ville innfri.

-Å gå inn i forhandlingene med ufravikelige ultimatum er oppskriften på resultatløse runder, det er på generelt grunnlag aldri heldig, understreker forhandlingssjefen.

-Unio er av den oppfatning at arbeidslivets parter svekker sin innflytelse over innretningen av sykelønnsordningen ved å ikke sitte ved bordet. Primærstandpunktet til vår hovedsammenslutning var også en ny fireårig avtale, men Unio var villige til å inngå et kompromiss på en treårig avtale for å frede sykelønnsordningen i påvente av mer forskning og nye utredninger. Alternativet her er tross alt å fortsette uten en avtale, og det er ikke det beste alternativet, legger han til.

LO kunngjorde i etterspillet etter IA-forhandlingene at de bryter alt samarbeid med NHO, men Unio har sammen med Akademikerne og YS bedt arbeidsminister Tonje Brenna fortsette forhandlingene om en ny IA-avtale, og en avklaring ventes i slutten av januar.

-Uten en avtale vil de lovregulerte betingelsene for sykelønn i prinsippet kunne endres, og det er hovedgrunnen til at Unio ønsker å fortsette forhandlingene, påpeker Grue Solberg. 

Uoversiktlig 

Det er naturlig at saken får mye oppmerksomhet, men forhandlingssjefen poengterer at det ikke er noen automatikk i at man i en situasjon uten avtale får endringer i sykelønnsordningen.

-Det anses som stor politisk risiko i å gå inn for endringer, det er vanskelig å se for seg at politikere som er på valg drister seg til å gå inn for å redusere sykelønnen. Dessuten er det ikke utelukkende lovreguleringene som styrer dette, mange tariffavtaler vil så lenge tariffavtalen gjelder sikre de som omfattes av den full lønn under sykdom, sier Grue Solberg.

-Våre medlemmer har per dags dato dette inne i sine tariffavtaler, for eksempel, og de ville stått seg i alle fall til en ny reforhandling, også ville det da antakelig ha blitt et forhandlingsspørsmål under kommende hovedoppgjør. Det skjer med andre ord ikke endringer her over natten, og det er som sagt nærliggende å anta at sykelønnsordningen står seg inntil videre, legger han til.

Men nettopp usikkerheten rundt hva som kan skje og hvem som skal ha innflytelse over det som skjer er ifølge forhandlingssjefen viktige argumenter for å gå inn for Unios kompromissforslag.

-IA-avtalen sikrer arbeidslivets parter innflytelse, og i liket med Unio er NRF skeptiske til å oppgi den innflytelsen på bakgrunn av ultimatumer og mangel på vilje til å inngå en treårig avtale som et kompromiss, understreker han.

-Sykefraværet er høyt og har ikke gått ned, og vi tror det er mulig å finne gode tiltak for å redusere sykefraværet og drive bedre forebyggende arbeid gjennom trepartssamarbeidet. Således er IA-avtalen et viktig instrument. Med samarbeid, et økt kunnskapsgrunnlag, samt evnen til å finne felles løsninger, kan vi bedre situasjonen, legger Grue Solberg til.

-Men det forutsetter selvfølgelig at partene kan samarbeide, så vi får håpe LO sier seg villige til å sette seg til bords igjen til det beste for norske virksomheter, norske arbeidstakere og samfunnet for øvrig, konkluderer han.

Lytt til Unios podkast om IA-avtalen her 

Les også: 
Vestres sykefraværskrav klar marsordre til Brenna om å  få på plass IA-avtale
Ber Brenna inkalle til forhandlinger i morgen
Derfor vil Handal ha partene til forhandlingsbordet nå
Ber statsråd Brenna gjenoppta IA-forhandlingene

Les mer om IA-forhandlingene på unio.no

Powered by Labrador CMS