Implemetering av KI på Ahus

Illustrasjonsfoto.

Implementering av KI på Ahus

I slutten av forrige uke skrev Carl Christian Grue Solberg, forhandlingssjef i Norsk Radiografforbund, og Matin Katiraee Winther, seksjonsleder ved Ahus bildedognostisk avdeling Ski et leserinnlegg i Romerikes Blad. Skribentene ønsker å synliggjøre hvordan radiografer ved bruk av kunstig intelligens (KI) kan gi pasienten enda bedre bildediagnostiske tjenester. Leserinnlegget ble publisert i Romerikes Blad 11.09.2024

Publisert

Fremoverlente radiografer

En av løsningene på fremtidens utfordringer i helsevesenet er å ta i bruk ny teknologi. Nå får stadig flere pasienter bedre og mer effektiv behandling ved hjelp av KI.

Når du i spesialisthelsetjenesten eller ved et privat røntgeninstitutt skal ta et bilde, er du i kontakt med en radiograf. Radiografen har kunnskap om medisinsk bruk av stråling, og sørger for trygg og god bildediagnostikk. MR, CT og røntgen er ord man forbinder med radiografer.

Nå kan man også føye til KI.

Radiografer ved bildediagnostisk avdeling seksjon Ski på Ahus får fra åttende oktober hjelp av kunstig intelligens (KI) i tyding av enkelte typer røntgenundersøkelser. Etter positive erfaringer ved blant andre Bærum Sykehus i Vestre Viken, tas også KI i bruk som beslutningsstøtte for radiografer og radiologer ved AHUS avdeling Ski.

Dette gir kortere ventetid for pasienten, og bedre utnyttelse av personalressurser.

Radiografer har både i sin utdanning og gjennom arbeidserfaring opparbeidet seg kompetanse til å avklare en rekke funn i røntgenbilder, men får nå en ekstra støtte i ny teknologi. I første omgang er det ved røntgenundersøkelser av skjelett hvor det er spørsmål om brudd som KI skal benyttes. KI som beslutningsstøtte er imidlertid i bruk også på andre radiologiske undersøkelser og innen stråleterapi, og vi i Norsk Radiografforbund forventer en landsomfattende utbredelse i løpet av få år.

Vi vet at vi i årene fremover kommer til å bli stadig flere eldre. Dette er positivt, det er bra at folk lever lenger, men det kommer til å sette spesialisthelsetjenesten under press. Derfor er det essensielt å ta i bruk ny teknologi, og sette kvalifisert helsepersonell i stand til å bruke den – til det beste for pasienten.

Teknologien må være god, og fagpersonene som skal bruke den må få tid og kursing til å opparbeide seg den nødvendige kompetanse til å ta den i bruk, men slik vi ser det representerer i utgangspunktet bruk av ny teknologi en ønskelig innovasjon vi bør ønske velkommen.

Radiografer er den største gruppen innen radiologi, og er med sin spesialiserte kompetanse klare til å påta seg nye oppgaver, til det beste for pasienten.

Den kommende innføringen ved Ahus vitner om at det er mye positivt som foregår i spesialisthelsetjenesten, og det må vi bygge videre på i årene som kommer.

Her kan du lese innlegget i Romerikes Blad

Powered by Labrador CMS