Første møte i faggruppen for angiografi og intervensjon. Fra venstre øverst: Forbundsleder Bent Ronny Mikalsen, fagsjef Håkon Hjemly og Anne K. Parkinson, Avd. Radiograf Angio/Intervensjon Haugesund Sjukehus, Helse Fonna. Fra venstre foran: Per Henric Söderlund, Radiograf Seksjon for Angio/Intervensjon og Ultralyd, OUS Rikshospitalet, kursagent for NRF og Marianne Skibakk, Akershus Universitetssykehus, Gardermoen, Radiograf med NRF’s spesialistgodkjenning.

Nasjonal faggruppe for angiografi og intervensjon

Første møte i Norsk Radiografforbunds faggruppe for angiografi og intervensjon ble avholdt 27. august.

NRF har tatt initiativ til å opprette nasjonale faggrupper innen de fleste fagområder radiografer og stråleterapeuter arbeider innenfor.

- Jeg er veldig fornøyd med at vi har fått på plass en kompetent gruppe radiografer som kan bidra i arbeidet på dette feltet, sier forbundsleder Bent Ronny Mikalsen.

Formålet med faggruppene er blant annet å knytte kontakter mellom ulike sykehus for derigjennom finne synergier som kan styrke vår kursvirksomhet og spesialistgodkjenningsordning. Faggruppen vil også kunne gi innspill til politikk på feltet samt være en ressursgruppe for NRF sentralt i spørsmål knyttet til feltet angiografi og intervensjon.

Kort og godt et ledd i utviklingen av kompetanse og profesjon.

- Jeg er veldig fornøyd med at vi har fått på plass en kompetent gruppe radiografer som kan bidra i arbeidet på dette feltet, sier forbundsleder Bent Ronny Mikalsen.

I møtet tirsdag ble forventningsavklaringer gjennomgått fra medlemmene i gruppen samt fra NRF sentralt.

Stor utvikling innen angiografi og intervensjon

Angiografi og intervensjonsfeltet er i stor utvikling og behandlinger som tidligere krevde åpen kirurgi gjøres nå mye mer skånsomt for pasientene gjennom målrettet behandling. Etter slik avansert behandling kan pasientene ha en mye kortere rekonvalesensperiode sammenlignet med tidligere.

Et annet eksempel er at alle regioner nå tilbyr behandling med Trombektomi som en del av slagbehandlingen; en behandling som er svært kritisk for slagpasientene i det den kan skille mellom en fremtid som sykehjemspasient versus som oppegående pasient etter et slag.

Begge eksempler på hvordan angio- og intervensjons prosedyrer har en stor betydning for pasientene og er en behandling som for det meste gjøres ved sykehusenes bildediagnostiske avdelinger.

To felt pekte seg ut som områder som faggruppen skal arbeide videre med:

  • Komme med anbefalinger knyttet til kvinner og graviditet i arbeidet ved ulike gjennomlysningsprosedyrer. Her ser det ut for å være noe ulik praktisering av regelverk ved sykehusene.
  • Oppgavedeling/rolleutvidelse for radiografer knyttet til bruk og administrasjon av ulike legemidler under intervensjonsprosedyrer. Her ligger noen avdelinger i forkant av en utvikling der radiografer tar over en del av legemiddelhåndteringen og dermed avlaster andre spesialavdelinger på sykehusene.

Les mer om nasjonale faggrupper:

Norsk Radiografforbund oppretter nettverk av nasjonale faggrupper

 

 

 

Powered by Labrador CMS