Mellomoppgjøret 2025

Forhandlingssjef Carl Christian Grue Solberg.

- Nå nærmer det seg

Dersom man ikke har begynt å tenke på årets mellomoppgjør ennå er det på tide å gjøre det nå, understreker forhandlingssjefen.

Publisert Sist oppdatert

- Det er lett å tenke at lønnsoppgjøret begynner et par dager før man setter seg ned med arbeidsgiver i mai en gang. Den myten kan jeg avlive her og nå, forberedelsene til kommende lønnsoppgjør starter i det foregående lønnsoppgjør er signert, påpeker forhandlingssjef, Carl Christian Grue Solberg.

Gode forberedelser

I Norge er våren og forsommeren preget av de årlige lønnsforhandlingene.

Under oddetallsår er det mellomoppgjør, under partallsår er det hovedoppgjør. I utgangspunktet er det kun under hovedoppgjørene teksten i tariffavtalen åpnes for revidering.

- Det handler utelukkende om økonomi i år. Det betyr imidlertid ikke at forberedelsene ikke er viktig, sier Grue Solberg.

- Profilen på oppgjøret er noe mange har en mening om, og noe man bør involvere både forhandlingsutvalg og medlemmer i. Har vi noen særskilte rekrutteringsbehov? Ønsker vi å løfte enkelte fordi de ikke ble prioritert i fjor? Summen av alle prioriteringene blir profilen på oppgjøret, så det er lurt å se oppgjøret i sammenheng både med foregående oppgjør og kommende oppgjør, understreker han.

- Det er selvsagt også en kjempemulighet til å gi arbeidsgiver en indikasjon på kommende prioriteringer, legger han til.

Samarbeid

Forhandlingssjefen oppfordrer forhandlingsutvalgene til å be om tidlige innspill fra medlemmene lokalt for å få en forståelse for hva som er viktig for medlemmene i virksomheten.

- Ta et medlemsmøte, be om innspill, og sørg for at forhandlingsutvalget har fått tilstrekkelig med informasjon til å kunne foreta nødvendige avveininger når de setter seg ved bordet, påpeker Grue Solberg.

- Det er også lov til å sparre med andre i samme situasjon. Ta en telefon til tillitsvalgte som skal i lønnsforhandlinger i andre virksomheter, jeg vet av erfaring at tillitsvalgte opplever denne type erfaringsutveksling som utviklende, legger han til.

Forutsigbarhet

Det oppstår en egen dynamikk i forhandlingssituasjoner, og forhandlingssjefen understreker at det ikke er noen motsetning mellom å være «hard i klypa» og konstruktiv.

- Enkelte har nok sett på Suits og andre fjernsynsserier, og kan bli fristet til å kjøre en veldig hard stil. Det skal man være veldig varsom med, min erfaring er at dette stort sett ikke går spesielt bra, påpeker han.

- Det er enklere å oppnå enighet om man er samarbeidsorientert. Har man felles interesser kan man avklare og rydde unna dette først, og tar man de vanskeligere spørsmålene til slutt. Man oppnår aldri alt, men om man møter godt forberedt og opptrer konstruktivt er det alltid håp, legger Grue Solberg til.

Det er med andre ord ingen grunn til å vente med å få gang på årets oppgjør.

- Ingen liker å bli overrasket over forhandlingsbordet. Snakk med motparten. Ta en uforpliktende prat når dere møtes i gangen, avtal et tidlig forberedelsesmøte, og sørg for at arbeidsgiver er kjent med noenlunde hva som kommer når dere setter dere ned i mai en gang. Da sparer dere kanskje tid, og samarbeidsklimaet blir bedre, konkluderer forhandlingssjefen.

Powered by Labrador CMS