Disputas i medisin- og helsevitenskap

Eivind Richter Andersen.

Eivind Richter Andersen forsvarte sin doktoravhandling i medisin- og helsevitenskap

Tema for avhandlingen var: ”On the road from low to high-value care: Designing, implementing and evaluating a pilot intervention to reduce low-value imaging in Norway”.

Publisert Sist oppdatert

Disputasen fant sted 29. august på NTNU Gjøvik ved faktultet for medisin og helsevitenskap.

Hans veiledere har vært forsker Elin Kjelle og professor Bjørn Morten Hofmann, begge NTNU.

Komitéen som har bedømt det innleverte arbeidet besto av:

  • Professor Henna Hasson, Karolinska Institutet (1. opponent)
  • Førsteamanuensis Bo Redder Mussmann, Syddansk Universitet (2. opponent)
  •  Førsteamanuensis Nina Beate Andfossen, NTNU

 Professor Aud Uhlen Obstfelder ledet disputasen.

Fra v. Professor Aud Uhlen Obstfelder, Førsteamanuensis Nina Beate Andfossen, NTNU, Professor Henna Hasson, Karolinska Institutet, Eivind Richter Andersen og Førsteamanuensis Bo Redder Mussmann, Syddansk Universitet.

 

Sammendrag av avhandlingen:

Vi gratulerer Eivind Richter Andersen med vel gjennomført disputas!

Fra lav- til høy-verdi tjenester: utvikling, implementering og evaluering av en pilot-intervensjon for å redusere bruk av diagnostisk radiologi av lav verdi i Norge

Kort tittel: Hvordan redusere bruk av radiologiske undersøkelser med liten eller ingen nytteverdi i Norge?

Tema for avhandlingen 

Avhandlingen fokuserer på diagnostiske, radiologiske undersøkelser som potensielt er av liten eller ingen nytte for pasienter. Ukritisk bruk av slike undersøkelsene kan føre til forsinkelser i diagnostikk og behandling og vitner om dårlig forvaltning av fellesskapets ressurser. I denne avhandlingen undersøkes det hva som driver bruk av slike lavverdi-undersøkelser i Norge og mulige tiltak for å redusere slik bruk. Videre beskrives et konkret tiltak som ble pilotert og evaluert.

Hva er de viktigste resultatene i avhandlingen? Flere drivere for lavverdi radiologi og strategier for å redusere bruk av slike undersøkelser ble identifisert på både organisasjons- og individnivå. En andel henvisere (2.3%) hadde høyrere henvisningsrater enn de øvrige henviserne. Verken henvisers erfaring eller avstand til tjenester ser ut til å påvirke bruk av tjenester. Intervensjonen som ble gjennomført bestod av tre komponenter; standardisert prosedyre for henvisningsvurdering, standardisert returbrev, og en informasjonskampanje. Intervensjonen ble i hovedsak godt mottatt, og hadde få negative konsekvenser. På bakgrunn av funn i denne avhandlingen foreslås det tre områder hvor endring kan være nødvendig; organisering av det norske helsevesenet, støtte til helsepersonell og individuell atferd.

Metode 

Flere metoder ble benyttet for å komme frem til de overnevnte resultater. Intervjuer med ulike tjenesteytere ble benyttet for å undersøke drivere av lavverdi radiologi og mulige tiltak mot dette, samt for å evaluere intervensjonen. Forbruk av radiologiske tjenester, henvisningspraksis og hvilken rolle avstand til tjenester spiller ble undersøkt ved hjelp av registerdata. Intervensjonen ble designet med bakgrunn av litteratur og i aktivt samarbeid med ulike ressurs-personer.

Du kan lese mer om disputasen på NTNU.no

Powered by Labrador CMS