Arendalsuka 2024
Debatt om oppgavedeling i helsevesenet
I går var det duket for debatt om oppgavedeling på Strand Cafe i Arendal. Utgangspunktet for debatten var: Ved å bruke bredden av norske helseprofesjoner til å jobbe smartere, kan store deler av den fryktede personalkrisen i helsetjenestene løses og flere pasienter få riktig hjelp til riktig tid.
Panelet bestod av lederen i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget, Tone Wilhelmsen Trøen (H), medlem av helse- og omsorgskomiteen, Tove-Elise Madland (AP), legeforeningens president, Anne-Karin Rime, forbundsleder i Norsk Ergoterapeutforbud Tove Holst Skyer, forbundsleder i Norsk Fysioterapeutforbund Gerty Lund og forbundsleder i Norsk Radiografforbund Bent Ronny Mikalsen.
Gerty Lund innledet med å vise til eksempler der både fysioterapeuter og ergoterapeuter er med i tverrfaglige team i akuttmottak, og at dette bidrar til bedre pasientbehandling og forebygging av unødige innleggelser.
Bent Ronny Mikalsen trakk frem at oppgavedeling er 1 av 6 tiltak som Helsepersonellkommisjonen har pekt på for å effektivisere helsevesenet. Han viste også til effektiv oppgavedeling i England og Danmark der beskrivende radiografer tyder bilder og avlaster radiologene. Begge landene har også etablert videreutdanninger for beskrivende radiografer og ultralydradiografer. Andre eksempler på oppgavedeling er stråleterapeuter som jobber med doseplanlegging samt følger opp pasientene etter stråleterapi. Radiografer som avlaster leger ved å skifte nyrebekkenkateter på pasienter samt ufører enkelte biopsier. Radiografer administrerer ulike legemidler og avlaster anestesiavdelingene ved intervensjonsprosedyrer. Radiografer som vurderer berettigelse og prioriterer ulike bildediagnostiske undersøkelser.
Vi har videre god erfaring fra Norge der ultralydradiografer og beskrivende radiografer bidrar sterkt til kortere ventetid for pasientene. Et eksempel på effektivisering er prosjekt med ultralydradiograf i Helse Nord-Trøndelag som klarte å få ned ventetiden på undersøkelser fra 14 til 4 uker. Bruk av KI gjør også at radiografen raskere kan få avklart pasientens tilstand, med redusert ventetid for pasientene som resultat. Oppgavedeling sammen med bruk av kunstig intelligens kan være en nøkkel for effektivisering av tjenestene. Sentralt for vellykket oppgavedeling er kompetansebygging; det må legges til rette for formal og realkompetanse løft for radiografene og stråleterapeutene som får nye arbeidsoppgaver.
Anne-Karin Rime presiserte at legene er positive til oppgavedeling i helsevesenet, men at det må være trygt og de som skal utføre oppgavene må ha riktig kompetanse og utdanning. Hun sa også at politikerne må sørge for bedre økonomi i sykehusene.
Tone W. Trøen mente at vi nok ikke har full forståelse for hvilke belastninger helsevesenet står overfor, og at oppgavedelingen går for sakte. Vi må politisk sette fart, og legge til rette. Derfor må alle profesjonene få plass rundt bordet. Hun sa også tydelig at den som skal møte pasienten skal har rett kompetanse. Det er mange gode eksempler på vellykkede oppgavedelingsprosjekter rundt om i landet, og disse må spres og deles med andre.
Tove-Elise Madland snakket om viktigheten av kompetanseheving og det å jobbe tverrfaglig. Hun mente at vi må vite hvilken kompetanse hver enkelt utdanning innehar, slik at vi kan benytte kompetansen bedre.
Tove Holst Skyer mente at ergoterapeutene kan bidra med å lette presset på sykepleierne ved økt bruk av oppgavedeling.
Gerty Lund etterlyste henvisningsrett for fysioterapeuter, og mente at mye tid og ressurser kan spares hos fastlegene og ellers i helsevesenet ved at de kan henvise til undersøkelser på lik linje med manuellterapeuter. Hun sa også at det er arbeidsledighet blant fysioterapeutene nå, og at mange av disse kan tre inn og bidra inn i helsevesenet ved økt bruk av oppgavedeling. I tillegg mente hun at det er for lite tid i hverdagen til samhandling og tverrfaglig samarbeid.
Hovedelementene som kom frem under debatten var at det viktig med tverrfaglig samarbeid, kompetanseheving med formelle utdanningsløp og kunnskap om de enkelte profesjonene for at vi skal få til mer oppgavedeling i helsesektoren. KI blir også et viktig verktøy for raskere behandling spesielt innen bildediagnostikken.
Her kan du se mer fra Unio-kafeen på Arendalsuka